Mopojen ja moottoripyörien museot

Mopojen ja moottoripyörien museot

Moottoriajoneuvot mullistivat ihmisten tavan liikkua paikasta toiseen. Ennen moottoriajoneuvoja hevoskärryt olivat tärkeässä osassa ihmisten liikkumista. Ensimmäiset moottoripyörät ovat lähtöisin Englannista ja niitä alettiin valmistaa jo 1800-luvun lopun vuosina. Monet keksijät ja valmistajat, jotka tekivät töitä moottoripyörien parissa, siirtyivät usein muunlaisten tehtävien ja keksintöjen pariin, joten modernin moottoripyörän kehityskaari on suhteellisen hidas verrattuna autoihin. Nykyään vanhoja moottoripyöriä ja mopoja pääsee näkemään lukuisissa museoissa ympäri maailmaa.

Björkenäs Mopedmuseum

Etenkin Englanti ja Saksa ovat maita, joissa voi nähdä valtavan skaalan vanhoja moottoripyöriä erilaisilta valmistajilta ja aikakausilta. Moottoripyöriä pääsee kuitenkin näkemään myös lähempänä Suomea, esimerkiksi Ruotsissa. Björkenäs Mopedmuseum tarjoaa vierailijalleen yli 300 mopoa ja 50 moottoripyörää 1900-luvun loppupuolen vuosikymmeniltä. Museo sijaitsee kauniissa vanhassa rakennuksessa, ja museon ympäristössä voi nähdä kaunista luontoa. Björkenäs Mopedmuseum keskittyy lähinnä Husqvarna-merkkisiin moottoripyöriin. Lisäksi automekaniikasta ja moottoreista kiinnostuneet pääsevät tutkimaan erilaisia moottoreita.

Mielenkiintoisia moottoripyörämuseoita

Saksassa vieraileva turisti voi käydä tutustumassa mopoihin Das Moped-museossa. Museossa on esillä lähinnä saksalaisia ja itävaltalaisia mopoja vuosilta 1960-1984. Das Moped esittelee esimerkiksi Hercules, Puch ja Sonstige-merkkisiä pyöriä. Hollannissa vieraillessaan voi törmätä Louwman-museoon Haagissa. Kyseinen museo on upean puiston ympäröimä ja bussilla pääsee museoon noin kymmenessä minuutissa Haagin keskustasta. Louwman-museossa on valtava valikoima vanhoja autoja, moottoripyöriä ja mopoja. Lisäksi vierailija pääsee näkemään erilaisia polkupyöriä vuosien varrelta.

Mikäli haluaa päästä moottoriajoneuvojen juurille, on Michigan Yhdysvalloissa oikea osavaltio aiheesta kiinnostuneelle. Michiganissa nimittäin oli autojen kulta-ajan suurimmat autotehtaat, joissa tuotettiin esimerkiksi Fordin ja Oldsmobilen autoja. Lansingin kaupungissa sijaitseva R.E Olds Transportation Museum on loistava paikka kenelle tahansa, joka haluaa päästä tutustumaan autojen, moottoripyörien ja mopojen historiaan. Yksi museon mielenkiintoisimmista piirteistä on myös se, että joihinkin autoihin ja moottoripyöriin pääsee myös istumaan kyytiin, ja kokemaan todellisen historiaelämyksen.