Talviurheilu

Talviurheilu

Suurin osa moottoripyöräilijöistä valitsee rakkaan lajinsa laittamisen talviteloille, kun ilmat alkavat kylmetä syksyn ja talven tullen. Murto-osa motoristeista kuitenkin ajaa myös talvikaudella. Jotkut käyttävät kaksipyöräisiä pakon sanelemina talvisin, mutta osa motoristeista pitää talvea ylivoimaisesti parhaimpana kautena ajaa moottoripyörää tai mopoa. Osa moottoripyöräilijöistä huomioi talvikauden jo pyörän oston yhteydessä ja valitsee malliksi esimerkiksi enduro-mallisen menopelin. Turvallisuuden nimissä tulee talvella ajamisessa kuitenkin ottaa huomioon erilaisia seikkoja.

Renkaat

Joulu-, tammi- ja helmikuussa muun muassa moottoripyörässä, mopossa sekä kolmi- ja nelipyörässä tulee käyttää talvikäyttöön tarkoitettuja renkaita, jotka ovat karkeakuvioisia. Renkaiden tulee olla vähintäänkin M+S-merkinnällä varustetut, lamelloidut enduro-renkaat. Marraskuussa alussa renkaat saa vaihtaa nastarenkaiksi ja niitä saa käyttää maaliskuun loppuun saakka. Niiden käyttö ei ole kuitenkaan pakollista. Pääurissa tulee olla vähintäänkin 1,0 mm kulutuspintaa ja turvallisen pidon takaamiseksi renkaissa tulee olla urasyvyyttä 2-3 mm.

Ajovarusteet

Talvikaudella moottoripyöräharrastajien suositellaan käyttävän kunnollisia ja kestävillä suojuksilla varustettuja, lajiin tarkoitettuja asuja. Talviajoon varta vasten suunnitellut ajoasut suojaavat niin viimalta kuin myös mahdollisessa onnettomuustilanteessa erilaisilta ruhjeilta. Asut ovat tavallisesti myös vedenpitäviä. Ajoasun alle on suositeltavaa laittaa kuitenkin tarpeeksi lämpimiä vaatekerroksia. Esimerkiksi kerros urheiluvaatteita, välihousut ja villasukat. Nimittäin ilma tuntuu vauhdissa monin verroin kylmemmältä. Vanha hyväksi havaittu vinkki on vuorata asut sanomalehdillä. Kikkaa kannattaa kokeilla, mikäli tavalliset varusteet eivät riitä suojaamaan kylmältä.

Pään pitävät lämpiminä kypärän alle asetettava huppu, kaulaliina tai buff-kauluri. Umpikypärää käytettäessä pinlock-visiiri estää hyvin kypärän lasiosan huurtumista. Sormikkaat toimivat hyvinä käsien lämmittiminä. Hanskoihin kannattaakin panostaa ja ostaa laadukas malli, joiden päälle puetaan vielä moottoripyöräilijöille tarkoitetut ajorukkaset. Ilmastointiteippi on hyvä kikka tiivistää hihojen- ja lahkeiden suut, niin kylmä viima ei pääse vaatteiden sisään. Erilaisten heijastimien tai huomioliivien käyttö on myös suotavaa niin, että motoristi näkyy paremmin pimeällä liikenteessä